نقشه مغزی چیست ؟
بطور خلاصه نقشه مغزی اصطلاحی است که به بررسی نوار مغزی گرفته شده از فرد و مقایسه داده های بدست آمده با میانگین استانداردهای چندین هزار نفر از افراد سالم اطلاق می شود. تفاوت نقشه مغزی یا QEEG با نوار مغزی یا EEG یا الکتروانسفالوگرافی در بکارگیری روش های آماری و ردیابی پارامترهای مختلف با امواج مغزی نظیر امپلیتود موج ، درصد موج در هر ناحیه ، تقارن و عدم تقارن امواج ، میزان هم فازی ناحیه های مختلف با هم و ... می باشد.
کمک در تشخیص بیماریهایی نظیر :
بیماری صرع و یا اپی لپسی ، آنسفالیت ، آلزایمر ، پارکینسون ، سکته های مغزی ، افسردگی ، اضطراب ، بیماری وسواس ، اسکیزوفرنی ، ضربه های مغزی ، سندرم بعد از ضربه مغزی ، اختلال یادگیری ، اتیسم ، نقص توجه و تمرکز و بیش فعالی کودکان و بزرگسالان.
برای بررسی بیشتر و تشخیص بیماریهای روانی ، بیماریهای شناختی مغز و بیماریهایی نظیر آلزایمر و پارکینسون ، لازم است داده های مربوط به نوار مغزی توسط نرم افزار مخصوصی تجزیه و تحلیل یا آنالیز شود ؛ که متخصص مغز و اعصاب فقط با نگاه کردن نمی تواند این تجزیه و تحلیل را انجام دهد.
وقتی که نوار مغزی توسط نرم افزار تجزیه و تحلیل می شود ، بطور دقیق فرکانس امواج مغزی را در نقاط مختلف مغز نشان می دهد و اگر بین دو نیمکره غیرقرینگی باشد ؛ بطور دقیق توسط رنگ ها آن را نشان می دهد. میزان فعالیت سلول های مغزی را به صورت آمپلیتود در نقاط مختلف مغز نشان می دهد. میزان هماهنگی بین نورون ها را با رنگ در نقاط مختلف مشخص می کند و مهم تر اینکه توسط نرم هزاران انسان نرمال وسالم QEEG انجام شده با نقشه مغزی یا QEEG افزار خاصی ، نقشه مغزی یا از نظر جنس و سن عینا با شرایط فردی که نقشه مغزی گرفته یکسان است ، مقایسه می شود ؛ و در هر نقطه از مغز فرد مورد آزمایش ، اگر ایراد و اشکالی وجود داشته باشد ، به صورت رنگ های مختلف میزان انحراف از استاندارد را نمایان می کند و وقتی که متخصص مغز و اعصاب به این نقشه ها نگاه می کند ، دقیقا محل و چگونگی ضایعه مغزی مشخص می شود.